Senaste inläggen
Idag är det redan den 15 augusti mashaallah. Ramadan går framåt och man blir lite ledsen att månaden börjar lida mot sitt slut. Denna ramadan har varit helt underbar. Människor i ens omgivning har pratat att ramadan detta år skulle bli svårt. Visst känner jag av törsten och hungern, men vetskapen om att jag får dricka och äta på kvällen har gjort en stark att klara av detta. Självfallet så har Allah givit en styrka att klara av denna månad.
Idag har det varit lite svårare eftersom jag har haft halsbränna men alhamduillah nu har dagen snart gått förbi och vi ska bryta fastan. Så jag kämpar.
Alhamduillah, jag orkade med en promenad idag med mina systrar. Vi gick runt området och jag fick röra på benen. Det ska vara bra för mig för den kommande förlossningen och motion skadar aldrig. Jag börjar bli lite orolig för förlossningen. Jag litar på att Allah ger mig styrka att klara av denna påfrestning. Sedan är jag inte den första kvinnan som föder barn. När systrar har väntat barn och är rädda för att födda, har jag lugnat dem och sagt att Allah har skapat oss som kvinna och ska klara av denna uppgift. Jag får intala mig detta.........jag kommer inte direkt ur nu.....det är lite sent......Men inshaallah kommer min förlossning bli helt underbar och jag vill skaffa flera barn.
Idag kommer jag och min man inshaallah bryta fastan tillsammans. Det var ett tag sedan. Vi har varit bort bjudna på iftar båda två och det är ju oartigt att tacka nej. Idag blir det rester från gårdagens linssoppa och sedan har jag gjort en stark kycklinggryta som kommer inshaallah att serveras med ris och sallad. Jag kommer inshaallah lägga upp receptet lite senare eller en annan dag.
Jag kan inte låta bli att laga indisk mat. Jag tycker om Indien väldigt mycket. Besökte landet på hösten 2006. Vi backpackade i norra Indien. Det var annorlunda och intrycken finns kvar än idag. Det sägs att man antingen hatar eller älskar Indien eftersom kontrastena till västvärlden är så stor. Har man inte möjlighet att besöka land kan man alltid laga indisk mat hemma.
Jama Masjid i Dehli, Indiens största moské
Till Soppan Behövs:
1 medelstor lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna på rivgärn
2-3 tsk ingefära
2-3 msk chilisås
2 tsk koriander
1/2 tsk gurkmeja
2-3 tsk chilipulver
salt och peppar efter smak
2 msk olja
2 msk smör el magarin
1 tomat, hackad
1 stor potatis, skärd i tärningar
1 morot, skärd i tärningar
1 dl röda linser
1 liter vatten
2 msk kokos
Fräs lök, vitlök, chilisås och alla kryddor en stund i smör och olja.
Tillsätt tomat och låt steka ytterligare någon minut. Tillsätt sedan potatis, morot och linser. Fräs någon minut.
Häll på vatten och kokos. Låt koka ungefär 15 minuter. Servera varm. Gärna med färskt bröd till.
Jag har lagt av lite med bakandet nu under ramadan. Sötsakerna går inte riktigt åt och slänga vill man inte. Jag gav mig på detta recept och vill man snabbt få en kaka så passar detta recept jättebra.
Det behövs:
200g smör el margarin
1 dl socker
6 äggulor
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
1 dl mjölk
Maräng:
6 äggvitor
2 1/2 dl socker
Ugn: 150 grader
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget, under kraftig vispning. Blanda mjölet med bakpulver och citronskal. Rör ner blandningen i äggsmeten. Rör sist i mjölken.
Bred ut smeten jämnt i en bakpappersklädd lite långpanna, 24x30 cm.
Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Spritsa eller klicka ut marängen över kakan.
Grädda kakan på nedersta falsen i 30-40 min. Vakta noga, marängen ska bara ha lite, lite färg. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
På lördagens iftar tog jag med mig denna rätt. En rätt som kommer från Indien och är helt vegetariskt. Man kan äta den som en gryta med ris eller enbart bjuda bröd till. Sällskapet tyckte att jag lyckades få fram de indiska smakerna. Måtten på kryddorna är ungefärliga eftersom det bästa är att smaka av hur man själv vill ha det. Jag gillar stark mat så det blir extra av färsk chili och chilisås
Till 4-6 portioner behövs:
2 burkar kikärter, ca 400g
2 medelstora lökar, finhackade
1 tsk mald ingefära
4 vitlöksklyftor, rivna på rivgärn
1-2 gröna chili, urkärnade och finhackade
1/2 tsk gurkmeja
3 msk matolja el smör
2 stora mogna tomater, urkänade och hackade
2-4 msk chilisås
1 msk koriander
2 tsk garam masala
salt efter smak
Låt kikärterna rinna av.
Fräs lök, ingefära, vitlök, chili och gurkmeja i smöret el oljan tills allt är mjukt och lätt brynt.
Rör ner tomaterna och fräs dem mjuka, tillsätt därefter chilisås, koriander, garam masala och kikärter. Fräs det hela ca 10 min och tillsätt 2 1/2 dl vatten och låt sjuda ytterligare ca 10 min. Tilllsätt mer vätska om det behövs mer sås. Smaka av med salt och ev mer av kryddorna.
Nu har 12 dagar av ramadan gått. Subhannallah tiden bara flyger iväg. Alhamduillah, allt har gått bra. Det har hittils bara varit den andra dagen som känts lång. Alhamduillah, nu känns det normalt att vara utan vätska och mat från kl 03.00 till kl 21.00 Jag är tacksam att jag inte behöver arbeta i år, som jag gjorde förra året. Det var min första ramandan och med långa arbetsdagar var man lite rädd för att inte klara av det. Alhamduillah allt gick jättebra. I år är jag gravid i vecka 34, men alhamduillah allt går jättebra. Bebisen mår bra och växer som den ska. Alhamduillah! Jag själv mår enormt bra. Alhamduillah!
Receptet var lite krångligt att göra. Kräver lite finess när man gör risotton och sedan vid rullningen av bollarna. Vågar man sig på detta recept, blir man inte besviken.
Det behövs:
50g smör
1 liten lök, finhackad
3 1/2 del arborioris
1 nypa saffranspulver
9 dl hönsbuljong
1 1/4 dl riven parmesan
2 ägg, lätt vispade
65g mozarella ost
ströbröd
olja till fritering
Värm smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lök och fräs tills den är mjuk men ej brynt. Tillsätt ris och rör i 2-3 min tills det blandats väl med smör och lök.
Häll buljongen i en kastrull och håll den sjudande. Häll saffranet på riset och sedan 1 1/4 dl buljong i riset och rör konstant tills buljongen absorberats. Fortsätt i omgångar tills 1 1/4 dl återstår av buljongen ( ca 15 min). Tillsätt resten och rör om, sätt på tättslutande lock och minska till mycket låg värme. Koka sakta.
Vänd försiktigt ner parmesan och ägg. Salta och pepprar efter smak. Skär mozzarellaosten i 20 små kuber. Forma risblandningen till äggstora bollar. Stoppa en mozarellakub i varje boll och omslut med riset.
Täck varje boll med ströbröd. Kyl dem minst 1 timme för att de ska bli fastare. Värm oljan i en djup tjockbottnad kastrull. Fritera 3-4 bollar åt gången i 4-5 min. Låt rinna av på hushållspapper. Severa dem varma.
Denna rätt var en av de första som min man lärde mig att tillaga. Skillnaderna finns i ingredienserna och tillväga gångssättet beroende på vart i Libyen man kommer ifrån. Kan ta lite tid att göra men resultatet är värt att vänta på. Äts som smårätt i kombination med andra rätter eller som en egen rätt. Smakar även bra dagen efter
Det behövs:
Potatis, ganska stora
ströbröd
ägg
vetemjöl
köttfärs
lök
tomat
vitlök
Färsk chilifrukt
färsk persilja och färsk koriander
Svartpepar, salt, paprikapulver, vitlökspulver, chilipulver
Olja att fritera i
Ugn: 200 grader
Gör så här:
Hacka tomat, chilifrukt och lök i små bitar. Hacka persiljan och koriandern.
Blanda köttfärsen med kryddorna, tomat, chilifrukt, lök, persilja och koriander.
Skär potatisen på längden i mycket tunna skivor.
Visps sönder ägget i en skål. Lägg ströbröd i en annan skål och vetemjölet i en tredje skål.
Ta en skiva potatis, lägg en klick köttfärs, och avsluta med en skiva potatis. Dubbelpannera dessa genom att först doppa kanterna i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Sätt in plåten i ugnen 200 grader ca 10 minuter. Potatisen ska förgräddas innan de friteras.
Fritera potatisen i 180 grader varm olja. Låt droppa av på hushållspapper. Sedan är det bara att äta dem.
Denna förätt elller smårätt blev populär på gårdagens iftar.
Det som behövs till ca 40 små:
1 stor potatis
1 litet blomkålshuvud
1 liten röd paprika
1 medelstor lök
2 blad vitkål el 5 blad färsk spenat
1 1/4 dl majs
2 tsk garam masala
2 tsk koriander
3 3/4 dl kikärtsmjöl
3 msk mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk chilipeppar
1 msk pressad citron
1 ägg
matolja till fritering
Gör så här:
Koka potatisen tills den är nätt och jämnt genomkokt, skala och hacka den fint.
Finhacka blomkål, paprika och lök. Strimla vitkålen eller spenaten fint.
Rör ihop resten av ingredienserna med kallt vatten till en krämig smet. Tillsätt grönsakerna och ägget.Blanda väl.
Hetta upp oljan. Klicka ner smeten direkt i oljan med hjälp av två skedar, ca 8 åt gången, och fritera tills grönsaksplättarna fått fin färg. Låt dem rinna av på galler täckt med hushållspapper.
Servera genast med söt mango chutney eller tamarindsås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 |
10 | 11 |
12 |
13 | 14 | 15 | |||
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|