Senaste inläggen

Av dream-of-libya - 27 september 2011 12:13


Idag ska jag inshaallah bara städa, laga mat och klippa recept...mitt stora intresse! Jag har hittat ett recept på potatis- och fetaostbiffar som jag tänkte prova. Låter enkelt och väldigt gott! Så då är det väl bara att testa. Sedan blir det de vanliga hushålssyslorna. Då kanske det kommer igång....idag har jag gått 9 dagar över tiden..men tänker inte så mycket på det, utan det är mest när andra som frågar om det kommit någon bebbe som det kommer upp. Bebisen har tills på torsdag på sig, annars blir det igångsättning....jag har varit dum och läst på angående igångsättning..det låter inte som någon rolig sak, men bebisen måste väl komma ut på något sätt...inshaallah blir det naturligt...Nu ska jag sätt igång med dagens planer!

Av dream-of-libya - 25 september 2011 20:00


Det känns som en lång väntan på att bebben ska komma. 7 dagar över tiden. Inte så mycket för en först födderska, vanligt att gå upp till 8 dagar. Ska jag vara ärlig, så är det tråkigt att vänta! Men alhamdulle jag får ha tålamod och försöka njuta innan det blir att byta blöjor och sova i intervaller. Däremot har jag haft jättesvårt att sova denna vecka. Toalettbesök på natten och obekvämt att ligga ner. Jag ska egentligen inte klaga, alhamdulle, jag har mått jättebra under min graviditet. Har inte kännt igen mig i någon av det som sägs, så alhamdulle för min underbara graviditet. Då får jag stå ut att vänta de sista dagarna. Förhoppningsvis kommer det igång naturligt. Det är det bästa för kroppen annars blir det igångsättning.....inshaallah kommer bebben innan torsdag..... 

Av dream-of-libya - 25 september 2011 19:43

 Solskensbullar är min mans favorit bullar. Vetebullar fyllda med vaniljkräm. Däremot brukar jag inte göra runda bollar som man gröper ut och fyller med vaniljkräm. Jag gör som vanliga kanelbullar men smetar på vaniljkrämen istället för kanel. Så här brukar de se ut:


  


Medans mina brukar se ut så här:

    


Blir ca 40 bullar:

125 g smör el margarin

5 dl mjölk

1 paket jäst, gärna för söta degar

1 dl socker

1/2 tsk salt

1 tsk kardemumma

vetemjöl

 

Fyllning:

smör el margarin

vaniljkräm, t. ex ekströms el gör egen


Pensling:

1 ägg  


Smält fettet. Häll på mjölken och värm till 37 grader.


Smula sönder jästen i en bunke. Häll på vätskan och lös upp jästen. Häll i socker, salt och kardemumma. Sedan arbetas vetemjöl in i degen. Runt 14 dl vetemjöl, men det viktigaste är att degen är lite kladdig för att få saftiga bullar. Låt jäsa 45 min.


Vispa till vaniljkrämen som det står på paketet eller gör egen!


Knåda degen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Kavla ut till en rektangel. Smeta på smör på rektangeln och sedan vaniljkrämen. Rulla ihop som en rullstårta och skär upp i skivor. Lägg skivorna i pappersformar och ställ på plåt. Låt jäsa 30 min innan gräddning.


Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda bullarna ca 8-10 min. Passa bullarna noga, det kan gå fort på slutet!



Av dream-of-libya - 23 september 2011 15:26


Idag har jag hållt på med städning. Byt gardiner i köket och sovrummet. Funderar på om det blev fint med gardinerna i köket...men de får hänga där ett tag. I sovrummet blev det också lite konstigt. Ena längden ser ut som den är kortare, men alhamdulle det syns inte utåt och inåt står en säng i vägen, så alhamdulle, behöver inte ändra!    


Imorgon kommer min syster och mamma på besök. Om inte bebben har kommit.  Inshaallah kommer den snart. Idag är det plus fem dagar och som förstfödderska är det vanligt att gå över 5-8 dagar, enligt min barnmoska. Så inshaallah kommer bebben inom den närmaste tiden. Nu är man så nyfiken på denna lilla krabbat. Men alhamdulle att vi inte tog reda på könet. Roligare att vänta och se!


Nu står degen på jäsning, till solskensbullar och jag gör nog några kanelbullar också. Min man gillar bullar med vaniljfyllning. jag tycker det är helt ok, men föredrar vanilj eller kanel.  Ja då kanske man ska fortsätta med sina sysslor. Lägger upp receptet på solskensbullar senare.

Av dream-of-libya - 21 september 2011 15:00


Jag provade att baka detta enkla recept på en limpa. Resultatet blev bra och snabbt gick det. Varför bakar man inte mer bröd hemma utan köper färdigt?


 

Färdigt resultat.


Till 1 limpa behövs:

2 små rödbetor (150g)

25g jäst

3 dl vatten

7 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

+ extra till formen

2 tsk salt

1 tsk brödkryddor

smör till formen


Skala och riv rödbetorna.


Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen med en slev ca 5 min.


Smörj och mjöla en avlång brödform ( ca 1 1/2 liter). Häll i degen och låt jäsa 1 1/2 timme under bakduk.


  


Sätt ugnen på 200 grader.


Sätt in brödet längst ner i ugnen och sänk till 175 grader. Grädda i ca 1 timme.


Låt svalna något och stjälp upp.


        


Av dream-of-libya - 21 september 2011 10:29


Igår följde jag med min bästa kompis till en stormarknad. Där handlade jag hem lite produkter, mest till kommande barn och lite mamma saker. Sedan hittade jag massor av gratis recept. Recepten måste jag inshaallah prova någon gång. Så istället för att baka blev det en mini utflykt! Det var jätte trevligt och skönt att komma iväg en stund.


Till kvällen kom 2 andra systrar hem till mig på kvällsfika. Det var mysigt och som vanligt hade vi massor att prata om...


Idag ska jag provbaka ett brödrecept som jag har hittat.För brukade jag baka matbröd men sedan har jag lagt av. Det är enkelt och går snabbt. Tror bara att jag har blivit lat. koka bönor ska jag också försöka hinna med. De klarar sig själv på spisen, men luktar inte så gott! Ja det är väl denna dag...inshaallah....

Av dream-of-libya - 20 september 2011 09:46


Idag är man uppe ganska skapligt. Alhamdulle. Ska nog försöka eller orka baka något idag. Vill prova något nytt recept men är även jätte sugen på småkakor. Småkakor är lätt att göra och går snabbt att göra. Jag ska först ta tag i det som måste göras i mitt hus, sedan kan man ängna sig åt baket...För idag blir det rester så ingen mat behövs lagas, vilket är lite tråkigt....

Av dream-of-libya - 19 september 2011 20:22


Soppan som är ett måste under ramadan i Libyen. Även så äter man den nästan dagligen och kryddningen kan skilja sig lite från vilken familj eller stad man kommer från. För att få den bästa smaken ska man använda kött med ben, godast med lamm. Benen ger smaken och kan tas bort vid servering. I soppa har man sherba, pasta. I Sverige heter pastan risoni och man hittar små paket i nästan alla affärer. Bjud gärna varmt bröd till.


 

ca 4 port:


400-600 g grytkött, lamm el nöt, gärna med ben

1 stor lök el 2 små

3 vitlöksklyftor, rivs på rivgärn

1-2 chilifrukter

2 tomater

3 msk olja

3 msk tomatpuré

1-2 tsk chilipulver

2 tsk paprikapulver

1/2 tsk koriander

1 grönsaksbuljongtärning

salt och peppar efter smak

1 liter vatten

ca 2 nävar risonipasta

färsk el torkas mynta

3 msk hackad färsk koriander


Börja med att putsa köttet, men kasta inte fettet det ger smak åt soppan. Hacka löken och riv vitlöken. Hacka även tomaterna fint.


Värm upp oljan och lägg i kött, lök, chilifrukt och vitlök. Låt steka en stund på hög värme. Tillsätt kryddorna utom mynta, koriander och grönsaksbuljong. Låt steka. Tillsätt tomater och tomatpuré. Blandningen blir ganska tjock och man låter det steka några minuter under omrörning.


Häll på vatten och tillsätt grönsaksbuljongtärningen. Låt det hela koka på medelstarkvärme i ca 1 timme.


Efter en timme tillsätter man pastan och ev mer vatten. Ta ungefär 2 nävar. Det ser lite ut, men blir mer när pastan sväller och blir klar. Låt koka ungefär 10 minuter.


Tillsätt mynta och koriander. Låt koka ca 5 minuter. Severa med ett gott bröd till.


     


Presentation


Välkommen till min blogg! Jag är en kvinna i mina bästa år, svensk muslim, som prov bor i Benghazi Libyen.
Alhamduillah!
Min lediga tid ängnar jag åt att söka kunskap om islam, umgås med vänner och familj, lagar mat, bakar och reser.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012
>>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards