Alla inlägg under augusti 2011

Av dream-of-libya - 12 augusti 2011 23:38

Receptet var lite krångligt att göra. Kräver lite finess när man gör risotton och sedan vid rullningen av bollarna. Vågar man sig på detta recept, blir man inte besviken.  


 


Det behövs:

50g smör

1 liten lök, finhackad

3 1/2 del arborioris

1 nypa saffranspulver

9 dl hönsbuljong

1 1/4 dl riven parmesan

2 ägg, lätt vispade

65g mozarella ost

ströbröd

olja till fritering


Värm smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lök och fräs tills den är mjuk men ej brynt. Tillsätt ris och rör i 2-3 min tills det blandats väl med smör och lök.


Häll buljongen i en kastrull och håll den sjudande. Häll saffranet på riset och sedan 1 1/4 dl buljong i riset och rör konstant tills buljongen absorberats. Fortsätt i omgångar tills 1 1/4 dl återstår av buljongen ( ca 15 min). Tillsätt resten och rör om, sätt på tättslutande lock och minska till mycket låg värme. Koka sakta.


Vänd försiktigt ner parmesan och ägg. Salta och pepprar efter smak. Skär mozzarellaosten i 20 små kuber. Forma risblandningen till äggstora bollar. Stoppa en mozarellakub i varje boll och omslut med riset.


Täck varje boll med ströbröd. Kyl dem minst 1 timme för att de ska bli fastare. Värm oljan i en djup tjockbottnad kastrull. Fritera 3-4 bollar åt gången i 4-5 min. Låt rinna av på hushållspapper. Severa dem varma.


 



 

Av dream-of-libya - 11 augusti 2011 23:18

Denna rätt var en av de första som min man lärde mig att tillaga. Skillnaderna finns i ingredienserna och tillväga gångssättet beroende på vart i Libyen man kommer ifrån. Kan ta lite tid att göra men resultatet är värt att vänta på. Äts som smårätt i kombination med andra rätter eller som en egen rätt. Smakar även bra dagen efter  


Det behövs:  

Potatis, ganska stora

ströbröd

ägg

vetemjöl

köttfärs

lök

tomat

vitlök

Färsk chilifrukt

färsk persilja och färsk koriander

Svartpepar, salt, paprikapulver, vitlökspulver, chilipulver

Olja att fritera i

Ugn: 200 grader


Gör så här:  

Hacka tomat, chilifrukt och lök i små bitar. Hacka persiljan och koriandern.


Blanda köttfärsen med kryddorna, tomat, chilifrukt, lök, persilja och koriander.


Skär potatisen på längden i mycket tunna skivor.


Visps sönder ägget i en skål. Lägg ströbröd i en annan skål och vetemjölet i en tredje skål.


Ta en skiva potatis, lägg en klick köttfärs, och avsluta med en skiva potatis. Dubbelpannera dessa genom att först doppa kanterna i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Lägg på plåt med bakplåtspapper.


Sätt in plåten i ugnen 200 grader ca 10 minuter. Potatisen ska förgräddas innan de friteras.


Fritera potatisen i 180 grader varm olja. Låt droppa av på hushållspapper. Sedan är det bara att äta dem.


 

Av dream-of-libya - 11 augusti 2011 16:37

Denna förätt elller smårätt blev populär på gårdagens iftar.   


                      


Det som behövs till ca 40 små:

1 stor potatis

1 litet blomkålshuvud

1 liten röd paprika

1 medelstor lök

2 blad vitkål el 5 blad färsk spenat

1 1/4 dl majs

2 tsk garam masala

2 tsk koriander

3 3/4 dl kikärtsmjöl

3 msk mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk chilipeppar

1 msk pressad citron

1 ägg

matolja till fritering


Gör så här:

Koka potatisen tills den är nätt och jämnt genomkokt, skala och hacka den fint.


Finhacka blomkål, paprika och lök. Strimla vitkålen eller spenaten fint.


Rör ihop resten av ingredienserna med kallt vatten till en krämig smet. Tillsätt grönsakerna och ägget.Blanda väl.


Hetta upp oljan. Klicka ner smeten direkt i oljan med hjälp av två skedar, ca 8 åt gången, och fritera tills grönsaksplättarna fått fin färg. Låt dem rinna av på galler täckt med hushållspapper.


Servera genast med söt mango chutney eller tamarindsås.


Av dream-of-libya - 7 augusti 2011 18:49

I går bakade jag denna ljuvliga kaka som blev populär bland vännerna!

Grundreceptet hittade jag på kokaihop.se men sedan ändrade jag lite   .



Det som behövs är:

200 g rumsvarmt smör

4 dl strösocker

4 ägg

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

4 väl mogna bananer

2 dl filmjölk

200 g mörk blockchoklad

ca 3 msk kokosflingor till långpannan


Gör så här:

-Börja med att slå på ugnen på 175 grader.

-Klä en långpanna med bakplåtspapper och strö över kokosflingor.

-Rör sedan smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget.

-I en annan bunke blandas vetemjöl, bakpulver, bikarbonat.

-Mosa sedan bananerna och blanda med filmjölken.

-I smeten rörs sedan mjölblandningen ned och bananblandningen, sist  chokladhacket.

-Bred ut smeten i långpannan och grädda i nedredelen av ugnen mellan 30-45 min.

-Låt kakan svalna i långpannan innan den skärs upp i rutor eller tårtbitar.

-Pudra över florsocker som garnering el varför inte prova en chokladglasyr?


Chokladglasy:

150 g smör el margarin

2-3 msk vatten/ kaffe

6 dl florsocker

2-3 msk kakao

kokosflingor som garnering.


Lägg alla ingredienser utom kokosflingorna i en kastrull. Låt smöret smält under omrörning och vispa glasyren slät. Häll på kakan och strö över kokosflingor.

Mums.   

Av dream-of-libya - 7 augusti 2011 18:34

Detta blir de första raderna på denna bogg och vart ska man börja....Det man måste nämna är att festmånaden ramadan är åter här igen. Idag är det dag 7.  Fastan har gått otroligt bra, Alhamdulillah! Jag trodde att det skulle bli svårare med tanke på de många timmar vi fastar här i Sverige i år. Det blir runt 19 timmar och dessutom är jag hög gravid. Men Alhamdulillah, allt har gått bra.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Välkommen till min blogg! Jag är en kvinna i mina bästa år, svensk muslim, som prov bor i Benghazi Libyen.
Alhamduillah!
Min lediga tid ängnar jag åt att söka kunskap om islam, umgås med vänner och familj, lagar mat, bakar och reser.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<<
Augusti 2011 >>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards