Alla inlägg under augusti 2011
Receptet var lite krångligt att göra. Kräver lite finess när man gör risotton och sedan vid rullningen av bollarna. Vågar man sig på detta recept, blir man inte besviken.
Det behövs:
50g smör
1 liten lök, finhackad
3 1/2 del arborioris
1 nypa saffranspulver
9 dl hönsbuljong
1 1/4 dl riven parmesan
2 ägg, lätt vispade
65g mozarella ost
ströbröd
olja till fritering
Värm smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lök och fräs tills den är mjuk men ej brynt. Tillsätt ris och rör i 2-3 min tills det blandats väl med smör och lök.
Häll buljongen i en kastrull och håll den sjudande. Häll saffranet på riset och sedan 1 1/4 dl buljong i riset och rör konstant tills buljongen absorberats. Fortsätt i omgångar tills 1 1/4 dl återstår av buljongen ( ca 15 min). Tillsätt resten och rör om, sätt på tättslutande lock och minska till mycket låg värme. Koka sakta.
Vänd försiktigt ner parmesan och ägg. Salta och pepprar efter smak. Skär mozzarellaosten i 20 små kuber. Forma risblandningen till äggstora bollar. Stoppa en mozarellakub i varje boll och omslut med riset.
Täck varje boll med ströbröd. Kyl dem minst 1 timme för att de ska bli fastare. Värm oljan i en djup tjockbottnad kastrull. Fritera 3-4 bollar åt gången i 4-5 min. Låt rinna av på hushållspapper. Severa dem varma.
Denna rätt var en av de första som min man lärde mig att tillaga. Skillnaderna finns i ingredienserna och tillväga gångssättet beroende på vart i Libyen man kommer ifrån. Kan ta lite tid att göra men resultatet är värt att vänta på. Äts som smårätt i kombination med andra rätter eller som en egen rätt. Smakar även bra dagen efter
Det behövs:
Potatis, ganska stora
ströbröd
ägg
vetemjöl
köttfärs
lök
tomat
vitlök
Färsk chilifrukt
färsk persilja och färsk koriander
Svartpepar, salt, paprikapulver, vitlökspulver, chilipulver
Olja att fritera i
Ugn: 200 grader
Gör så här:
Hacka tomat, chilifrukt och lök i små bitar. Hacka persiljan och koriandern.
Blanda köttfärsen med kryddorna, tomat, chilifrukt, lök, persilja och koriander.
Skär potatisen på längden i mycket tunna skivor.
Visps sönder ägget i en skål. Lägg ströbröd i en annan skål och vetemjölet i en tredje skål.
Ta en skiva potatis, lägg en klick köttfärs, och avsluta med en skiva potatis. Dubbelpannera dessa genom att först doppa kanterna i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Sätt in plåten i ugnen 200 grader ca 10 minuter. Potatisen ska förgräddas innan de friteras.
Fritera potatisen i 180 grader varm olja. Låt droppa av på hushållspapper. Sedan är det bara att äta dem.
Denna förätt elller smårätt blev populär på gårdagens iftar.
Det som behövs till ca 40 små:
1 stor potatis
1 litet blomkålshuvud
1 liten röd paprika
1 medelstor lök
2 blad vitkål el 5 blad färsk spenat
1 1/4 dl majs
2 tsk garam masala
2 tsk koriander
3 3/4 dl kikärtsmjöl
3 msk mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk chilipeppar
1 msk pressad citron
1 ägg
matolja till fritering
Gör så här:
Koka potatisen tills den är nätt och jämnt genomkokt, skala och hacka den fint.
Finhacka blomkål, paprika och lök. Strimla vitkålen eller spenaten fint.
Rör ihop resten av ingredienserna med kallt vatten till en krämig smet. Tillsätt grönsakerna och ägget.Blanda väl.
Hetta upp oljan. Klicka ner smeten direkt i oljan med hjälp av två skedar, ca 8 åt gången, och fritera tills grönsaksplättarna fått fin färg. Låt dem rinna av på galler täckt med hushållspapper.
Servera genast med söt mango chutney eller tamarindsås.
I går bakade jag denna ljuvliga kaka som blev populär bland vännerna!
Grundreceptet hittade jag på kokaihop.se men sedan ändrade jag lite .
Det som behövs är:
200 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
4 väl mogna bananer
2 dl filmjölk
200 g mörk blockchoklad
ca 3 msk kokosflingor till långpannan
Gör så här:
-Börja med att slå på ugnen på 175 grader.
-Klä en långpanna med bakplåtspapper och strö över kokosflingor.
-Rör sedan smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget.
-I en annan bunke blandas vetemjöl, bakpulver, bikarbonat.
-Mosa sedan bananerna och blanda med filmjölken.
-I smeten rörs sedan mjölblandningen ned och bananblandningen, sist chokladhacket.
-Bred ut smeten i långpannan och grädda i nedredelen av ugnen mellan 30-45 min.
-Låt kakan svalna i långpannan innan den skärs upp i rutor eller tårtbitar.
-Pudra över florsocker som garnering el varför inte prova en chokladglasyr?
Chokladglasy:
150 g smör el margarin
2-3 msk vatten/ kaffe
6 dl florsocker
2-3 msk kakao
kokosflingor som garnering.
Lägg alla ingredienser utom kokosflingorna i en kastrull. Låt smöret smält under omrörning och vispa glasyren slät. Häll på kakan och strö över kokosflingor.
Mums.
Detta blir de första raderna på denna bogg och vart ska man börja....Det man måste nämna är att festmånaden ramadan är åter här igen. Idag är det dag 7. Fastan har gått otroligt bra, Alhamdulillah! Jag trodde att det skulle bli svårare med tanke på de många timmar vi fastar här i Sverige i år. Det blir runt 19 timmar och dessutom är jag hög gravid. Men Alhamdulillah, allt har gått bra.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 |
17 | 18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 | 25 |
26 | 27 |
28 |
|||
29 | 30 | 31 | |||||||
|